Vision for the future

The City of Eureka has long felt the need for a community center. When approached for advice on a location for the restored Davidson Barn, the City Council and Mayor immediately saw the advantage of the project and sought an appropriate site for the structure. Over several months many sites were examined. The final selection is on the shore of Eureka Lake immediately across from the Pavilion and playground. There are many advantages to the location:

1. Roadways and parking are already in place.
2. Sewer and water connections are easily accessible.
3. The Center will be adjacent to other events that occur at the park.

From the entrance road, the barn will appear to be a one-story structure. The land slopes toward the lake, and the lower level of the barn will be visible only from the lake.

The main level of the Center will be one large room and the appearance of an old barn will be maintained, although the facility will be hi-tech to suit current needs. To retain the integrity of the open-space barn, a service wing will be added to provide stairs, elevator, kitchen, bathrooms and storage for chairs and tables. The entire building will be accessible to the handicapped.

The lower level will house the Woodford County Historical Society Research Room and at least one meeting room for other uses. The lake side of the lower level will have windows across the entire width for easy viewing of the beautiful lake.

Architect Paul Young is designing the repurposed barn and Barnstorming Inc. has employed Trillium Dell Timberworks to do the actual removal and reconstruction. When the barn is complete, it will be turned over to the City to own, manage and maintain.
Ruby & Associates has been retained to assist with the fund-raising for the project.